Pagina's

zondag 9 september 2018

You matter.

© zhan

Whitney Houston, Amy Winehouse, Avicii, Mac Miller en nog zoveel mensen van wie we het verhaal nooit te weten zullen komen… Hoeveel meer mensen moeten nog sterven aan een mentale ziekte/alcohol- of drugsverslaving voor we wakker worden? Als kinderen hun been breken, willen hun klasgenootjes maar al te graag iets tekenen of schrijven op het gips. Maar als iemand zou vertellen dat hij/zij struggelt met een mentale ziekte, lopen de meesten weg. Mensen sluiten bijna automatisch hun ogen voor dit soort problemen, want als we het niet zien is het er niet, zeker?

Er wordt véél te weinig aandacht geschonken aan mentale gezondheid, ook al zijn we op dit moment al verder dan ooit. Het feit dat zoveel artiesten openlijk praten over wat ze meemaken of meegemaakt hebben, verandert in mijn ogen veel voor onze generatie. Nog steeds lijken echter veel mensen zich niet bewust van het belang van mentale gezondheid. Ik denk dat een groot deel daarvan te wijten is aan het  feit dat onze ouders onder andere het niet gewend zijn om over dit soort dingen te praten. Ze weten in de meeste gevallen niet hoe te reageren of wat te doen als hun kind er met hen over probeert te praten. Vaak wordt er daardoor op een verkeerde manier gereageerd, waardoor de kinderen het gevoel hebben er niet over te kunnen praten. Terwijl praten zo belangrijk is. Het geeft je het gevoel dat je niet alleen bent.

Bij deze wil ik ook graag een warme oproep doen naar iedereen. Vaak hebben we niet door dat iemand in onze directe omgeving met iets zit, kan zowel iets kleins als iets groots zijn. Vraag ernaar. Wees oprecht geïnteresseerd als je aan iemand vraagt hoe het gaat in plaats van er van uit te gaan dat ze gewoon maar zeggen dat alles oké is. Als je merkt dat iemand van je vrienden, familie of kennissen in een moeilijke periode zit, bied je hulp aan. Maak duidelijk dat je er voor hen bent, ook al weet je niet goed hoe je kan helpen of wat je moet zeggen. Luisteren en interesse tonen kan al een groot verschil maken.

Aan iedereen die dit leest en zelf struggelt met eender wat: je bent niet alleen. Durf om hulp te vragen of om iemand in vertrouwen te nemen. Het gaat je helpen, neem het van mij aan. Als je liever met iemand praat die je niet kent en je zelf liefst anoniem wil blijven, zijn er verschillende manieren, zoals bijvoorbeeld Awel, de zelfmoordlijn en Tele-Onthaal.

Onthoud dat jullie allemaal geliefd zijn. Jullie zijn het waard om gehoord en geholpen te worden en jullie zijn het zeker waard om te leven. Ik hoop dat ik met dit artikel op z’n minst één iemand heb kunnen helpen of inspireren. We moeten dit echt bespreekbaar maken.

Liefs,
Merel

1 opmerking: